När du har en god självkänsla känner du tillit till dig själv och är trygg i att våga stå för det du tror på. Självkänsla handlar om att se ditt värde som människa oavsett vad du presterar.
Är din självkänsla låg, styrs du av yttre faktorer, vad du tror att andra personer förväntar sig av dig. Vid låg självkänsla veta du vad du egentligen kan men trots det tror du inte på dig själv. Du kan också lättare bli sårad av vad andra tycker om, och säger till, dig. När du bygger upp dig självkänsla kan du enklare stå emot kritik och ändå veta ditt värde.
Har du en god självkänsla styrs du av inre faktorer, det vill säga din vilja och dina behov utifrån dina värderingar och övertygelser du har.
Kanske har du svårt att tro på din egen förmåga och talanger. Att du inte känner att du har de förmågor som du faktiskt har.
Att öka självvärdet är en långvarig process men så nödvändig för ett gott mående.
Genom att lära av dina misstag och inte göra samma felaktiga beslut kommer hjälpa dig framåt i att öka ditt självvärde. Det är svårt att bygga självvärde om du inte tror att du är kapabel att lyckas. Lägg din energi på det du vet att du kommer lyckas med för att öka glädjen och självvärdet.
Självbilden sammanfattar vem du tycker att du är. Självbilden påverkas exempelvis av din uppväxt, intressen, temperament och situationer där du tillåts att vara på ett visst sätt eller ej.
Självbilden påverkar hur du talar, vad du säger och hur du lyssnar. Den handlar också om hur du tror att du uppfattas av andra.
Om din självbild inte bekräftas av andra kan det uppstå konflikter självbilden bekräftas av andra kan konflikter både i dig själv och i förhållande till andra.
Självbilden påverkas även av självkänslan och självförtroendet.
Självledarskap handlar precis som det låter att du leder dig själv. Men för att kunna göra det på ett för dig bra sätt behöver du först och främst lära känna dig själv på djupet. Det gör du genom de fem föregående modulerna.
Att du hittar din inre kompass, att du bestämma dig för vad du vill med ditt liv och sin karriär, och hur man ska göra för att komma dit.
Stress är en överlevnadsmekanism men kan okontrollerat bli förödande. För att kunna hantera vår stress behöver vi förstå vad som triggar oss och vad som händer när stressen sätter in och vi drar igång.
När vi har förståelse vad som påverkar och orsakar vårt beteende kan vi dra nytta av olika verktyg och metoder.
Återhämtning och vila är inget vi förtjänar, det är livsnödvändigt för att vi ska kunna producera och prestera. Har du tid för 15 minuters återhämtning per dag? Mer behövs inte och det krävs inte ens att dessa minutrar är sammanhängande. Lika väl som vi behöver ha kontroll på vad som stressar oss behöver vi ha kunskap om vad som ger oss återhämtning.